Når man skal købe alkohol og vin til fester, sker det ofte, at man køber en del mere, end der reelt bliver drukket. Det kan være en skam, at skulle til at hælde de dyre – og lækre – dråber ud i vasken. Men fortvivl ej – for du kan sagtens gemme vinen lidt endnu – hvis det gøres korrekt. Læs mere her og få fif til at håndtere det vin du har til overs. Læs videre »
Kategori: Vin Til Maden
Vin til maden
God mad og vin går hånd i hånd. I dette indlæg kan du blive meget klogere på, hvordan mad og vin parres. Når vin og mad parres korrekt, kan det skabe den helt perfekte balance mellem komponenterne i retten og vinens særlige karakteristika. Det handler altså om at få mad og vin til at spille sammen i herlig symfoni. Vil du gerne sikre dig, at det er den helt rigtige vin, der bliver sat på bordet?
Vinparring kan være kompleks, da der er mange nuancer man kan dykke ned i og udforske. Det kan tage mange år, før man er ekspert. Men med disse tips er du godt på vej.
Jo mere i kontakt du kommer med balancerne – og hvad, der går godt til hvad – kan du begynde at lege mere kreativt med de underspillede nuancer i vin og mad. Når du først har lært at mestre kombinationer og sammensætninger, kan det åbne en hel ny verden af vinoplevelser for dig.
Julevin – den perfekte vin til julemad
Det kan være svært at finde den helt rigtige vin, som får julemiddagen til at spille. Som udgangspunkt skal du gå efter en god flaske rødvin, uanset om det er and eller flæskesteg, I serverer. Vinen skal gerne kunne spille med alle elementerne på julebordet – og balancere fedme, sødme, salte og syrlige. Vi hjælper dig med at finde den helt rigtige julevin. God vin til julemad Det vigtigste du skal have in mente, når Læs videre »
Vin til lam
Lam serveres typisk til et påskemåltid eller andre særlige anledninger – og her kan du passende hive dine mest imponerende vine frem. Retter med lam serveres typisk med spark på smage og krydderurter – blandt andet mynte, rosmarin og hvidløg – og andre sydeuropæiske eller asiatiske krydderier. Det kalder på en vin med spark og fylde. Desuden afhænger parringen også af andre parametre som udskæring, tilberedning og lammets garniture. Det allervigtigste du skal have med Læs videre »
Vin til kylling og fjerkræ
Der er stor forskel på, hvordan du skal sammensætte en vinmenu, om det gælder kylling eller andet fjerkræ. Kylling er sart og fedtfattigt, hvorimod andekød er mørkere og federe. Vinparringen baseres også på, hvordan kødet er tilberedt – og hvad der serveres af garniture. Læs mere her og bliv klogere på, hvad du skal servere af vin til kylling. Generelt kan man sige, at da kylling er et meget magert stykke kød, ledsages den bedst Læs videre »
Vin til svinekød
Som udgangspunkt går både rødvin og hvidvin godt til svinekød. I bund og grund afhænger det af, hvordan kødet steges – og hvad der serveres af garniture. Generelt for vin til svinekød, skal du dog aldrig gå med en alt for kraftig vin. Og så skal du vælge en vin til svinekød, som ikke modarbejder smagene i den ret du serverer. Er du interesseret i at få flere tips til at sammensætte mad og vin, Læs videre »
Vin til fisk og skaldyr
Når du skal vælge den rigtige vin til fisk, så er det typisk i hvidvins-retningen, du skal gå. Det er særligt syren fra hvidvinen, som er vigtig, når du skal sammensætte vin til fisk – det er uanset om det er en mager eller fed fisk, du har at gøre med. Det handler også om, hvad du vælger at servere af garniture til fisken. Men det allervigtigste er, at du giver plads til fiskens delikate Læs videre »
Vin til oksekød
Rødvin og oksekød er et match made in heaven. Der findes mange udskæringer af oksekød, og den helt oplagte rødvin afhænger af den specifikke udskæring – samt hvilket tilbehør, der serveres til kødet. Generelt kan man sige at indeholder retten højt indhold af protein, og det gør oksekødsretter, så skal du gå efter en intens og kraftig rødvin med garvesyre og et godt tanninbid. Det vil give vinen og kødet det allerbedste sammenspil. Desuden gælder Læs videre »
Tips til at sammensætte mad og vin
Når du sammensætter mad og vin korrekt kan det tage vin-oplevelsen til helt nye højder – som helt sikkert vil overraske dine gæster. Som udgangspunkt afhænger valget af vin af tilberedning, garniture og sauce. Men hvis du følger disse klassiske grundregler, er du godt på vej:
- Gå efter en vin, som har mere sødme end retten
- Du skal vælge en vin, som er mere syrlig end retten
- Sammensætter du vinmenu, så start med den letteste vin og slut med den kraftigste.
Et sidste tip er at gå efter mad og vin, som stammer fra samme geografiske område. I mange tilfælde har de lokale folk fundet frem til de perfekte smagskombinationer, med de råvarer de har tilgængelige og terroirets betingelser.
Metoder til vinsammensætning: Kontrast-parring og kongruens-parring
Når du skal sammensætte mad og vin, kan du følge forskellige metoder. Hvis retten er meget fed – det kan være en pastaret, eller friteret mad, så kan det give mening at gå efter en kontrast-parring. I det tilfælde skal der balanceres med frisk syre fra vinen. Her vil vinen altså gå ind og komplementere maden og skabe en tredje smagsdimension, som vil få fuglene til at synge.
Hvis du i stedet vil fremhæve karakteristika i vinen eller retten, så skal du gå efter kongruens-parring. Det gør du ved fx at servere en cremet vin (en fadlagret Chardonnay) til en cremet ret (pastaret).
Grundsmage i mad og vin
Når du skal skabe velsmag i en ret, er det vigtigt at have styr på grundsmagene. Men det er også vigtigt at have styr på, når du skal sammensætte vin og mad.
Smagsuniverset består af disse grundsmage:
- Bitter
- Sød
- Salt
- Sur
- Umami
- Krydret/pikant
Du skal også være opmærksomhed på begreber som intensitet, smag, aroma og tekstur, når du skal vælge den rigtige vin til maden og omvendt. Når du sammensætter mad og vin, skal du altså forsøge at skabe harmoni mellem smagene, og det gør du ved at være opmærksom på alle nuancerne i retten, som du serverer. Da middagsretter typisk indeholder flere elementer – en sart fisk, med syrlig salat og fed sovs, skal du forsøge at finde en vin, som får det hele til at spille.
Velkendte mad- og vinkombinationer
- Syrlig mad – syrlig vin
- Krydret mad – sød vin
- Sød mad – sød vin
- Fed mad -syrlig og frisk vin
- Intens mad kræver intens vin
Det kommer altså an på, hvad for noget mad du serverer, alt efter hvordan vinmenuen skal sammensættes. Er det forret, hovedret eller dessert? Serverer du svinekød, kylling, oksekød, fisk eller lammekød? Læs meget mere om hvilken vin du skal vælge til kød og fisk i hvert enkelt indlæg.
Ud over rådene her, så er det også vigtigt at du har din egen smag for øje og at du bruger din intuition. Hvis du ikke bryder dig om vinen kan det også have betydning for smagsoplevelsen. Prøv derfor gerne at balancere både din personlige smag med, hvad vinen går godt til.