Vin til lam

lamp-steak-redwine-dinner

Lam serveres typisk til et påskemåltid eller andre særlige anledninger – og her kan du passende hive dine mest imponerende vine frem.

Retter med lam serveres typisk med spark på smage og krydderurter – blandt andet mynte, rosmarin og hvidløg – og andre sydeuropæiske eller asiatiske krydderier. Det kalder på en vin med spark og fylde. Desuden afhænger parringen også af andre parametre som udskæring, tilberedning og lammets garniture. 

Det allervigtigste du skal have med dig, når du skal vælge den rigtige vin til lammekødet, er at den skal fremhæve de mange komplekse smagsnoter, der er i lammekødet – sådan bliver det til en himmelsk smagsoplevelse, hvor kød og vin går op i en højere enhed. 

Er du interesseret i at få flere tips til at sammensætte mad og vin, så læs vores blogindlæg om vin til maden her. 

Rødvin til lam

Når du skal finde den rigtige vin, som går bedst til lammekød, så skal du kigge mod rødvinens univers. Det handler om at finde den helt rigtige krydrede rødvin med kraftige og intense smag. I sig selv er lammekødet sødt, så led også efter en drue med frugtsødme til at matche lammets søde natur.

Hvordan du skal sammensætte vin til lammekød, afhænger også af, hvordan lammekødet er stegt. Er det rosastegt, kan du med fordel drikke en elegant rødvin med en pikant sødme. Det kan være en god flaske Bourgogne. Hvis kødet er rosa, er det vigtigt at vinen ikke går ind og overdøver de delikate smage og sublime teksturer i kødet, derfor skal rødvinen ikke have en alt for fyldig krop. 

Hvis du foretrækker at åbne hvidvinen til retten med lam, så gå efter en frisk og frugtig hvidvin – fx Riesling fra Tyskland. 

Vin til lammemørbrad eller lammefilet

Serverer du lammemørbrad, skal du ikke vælge en alt for fyldig vin til det sarte stykke kød. Her kan du passende gå efter en let Pinot Noir, gerne en oversøisk med en let frugtsødme, som ikke overdøver. 

Vin til grillede lammekoteletter

Er lammekødet grillet kan det godt kalde på en lettere vin med god fadlagring, som komplimentere den røgede smag i det grillede kød. 

Er det lammekoteletter, som ryger på panden, skal du finde en vin med syre, som kan give et modspil til fedtkanten. Hvis lammekødet er meget fedtholdigt skal der en højere alkoholprocent til for at nedtone fedmen. Det gælder også vin til lammekrone.

Det kan for eksempel være den italienske Sangiovese, som har et relativt højt syreindhold, men stadig med moderat mængde tannin, som er perfekt til at rense ganen mellem hver bid. 


Vin til lammesteg

Serverer du en lammesteg, hvor kødet er medium til well-done, kan kødet godt håndtere en rødvin med en fyldigere krop, end ved rosastegt lammekød.  Her er en rødvin fra Barolo helt ideel at hive frem. 

Lammekød og krydderier

Da krydderurter spiller en stor rolle i retter med lam, skal du gå efter en vin der også har en karakter af urter. Mange vine med karakteristika af urter kan findes i Sydfrankrig, nærmere bestemt Nordrhône. Find vin fra det franske Côtes du Rhônes her. 

Er der skruet helt op for krydderierne, så kan du også kigge på spanske vine, hvis fadlagring kan give en røget og krydret smag til vinen.  Fx rødvin fra Bierzo, der vil harmonere godt med meget af det garniture, der serveres til lammekød.

Lammekød indgår også i mange asiatiske retter, for der bruges mange krydderier med ekstra spark. Det kan være karry, ingefær og garam masala – samt chili. I det tilfælde kan du sagtens kigge efter en let, sød, frisk og ikke mindst aromatisk hvidvin. 

Gå på opdagelse i vores udvalg af vine her hos Vinguruen, og find lige præcis den flaske vin, som passer perfekt til din ret med lam. Skal du i stedet lave en ret med kylling, svinekød, fisk eller oksekød kan du læse vores vinguide til retter med disse slags kød.