Når du skal vælge den rigtige vin til fisk, så er det typisk i hvidvins-retningen, du skal gå. Det er særligt syren fra hvidvinen, som er vigtig, når du skal sammensætte vin til fisk – det er uanset om det er en mager eller fed fisk, du har at gøre med. Det handler også om, hvad du vælger at servere af garniture til fisken. Men det allervigtigste er, at du giver plads til fiskens delikate smag. Bliv klogere her. 

Hvidvin til hvid fisk

Fisk og skaldyr serveres ofte som en let forret. Helt generelt gælder det, at hvis du serverer sart, hvid fisk, så går det godt med en lettere syrlig hvidvin – en flaske Chardonnay eller en flaske Sauvignon Blanc – fx kogt torsk.

 En afdæmpet fiskeret kan altså tåle let syre fra hvidvinen – det er blandt andet fordi fiskeretter ofte ledsages af syrlige elementer, såsom citron. 

Du skal passe på med en overdøvende vin, som kan gå ind og overdøve fisken – derfor skal vinen ikke indeholde for meget tannin og heller ikke en alt for høj alkoholprocent. 


Vin til fed fiskeret

Serveres der en fed sovs til fisken, eller er fisken federe – såsom laks – så skal der mere syre i vinen. Hvis vinen har for lidt syre i forhold til laksens eller rettens fedme, kan vinen hurtigt forsvinde og blive anonym. 

Det gælder også en klassisk fiskeret med fed sovs – og smørstegt eller friteret frisk. Her kan du sagtens gå med en federe Chardonnay – fx en Chardonnay fra Bourgogne. Den cremede Chardonnay vil nemlig gå ind og omfavne fedmen i retten. 

Vin til sushi

Står menuen på sushi, så servér gerne en halvtør vin med en god syre, som komplimenterer den ofte fede fisk – og en sødme til de sødere ris. Derfor er det en god idé at gå efter en flaske hvidvin, der fint balancerer det søde og det syrlige – det kan være en mere mineralsk Riesling, fx fra Tyskland.  Det samme gælder, hvis du serverer råmarineret fisk, såsom ceviche i limesaft. Riesling understøtter i det tilfælde citrusnoterne og giver en skøn friskhed til retten. 

Vin røget fisk og grillet fisk

Da røget fisk er en del mere kraftig og intens i sin smag, skal du finde en vin som også er det. Her kan det godt være, du skal gå efter en mild og frugtig rødvin, som ikke har alt for meget tannin i sig. Her vil en let og elegant rødvin være et godt match til den grillede fisk. Særligt rødvin fra Beaujolais lavet på Gamay-druen. 

Du skal dog generelt være påpasselig med at sammensætte fisk og rødvin, da de høje niveauer af tannin kan gå ind og give olien i fisken en ubehagelig metallisk eftersmag.


Serverer du en ret med røget laks, kan du sagtens gå efter en tør og citruspræget hvidvin, uden alt for meget sødme til stede. Ved varmrøget laks kan du også gå med en flaske Chardonnay.  

Vin til skaldyr

Skaldyr har en del mere sødme til stede, derfor er det en god idé at gå efter en vin, med passende mængder af sødme. Da man også ofte serverer citron til skaldyr, skal du finde en vin, der har en frisk syre til at matche citronen. 

Champagne er et oplagt valg til skaldyr og østers. Den vil understøtte umaminoterne og mineraliteten. 

Er du ovre i stenbiderrogn, så går den salte og friske smag fra rognen også godt til en tør Champagne eller anden mousserende vin. Skal du i stedet lave en ret med kyllingsvinekødlam eller oksekød kan du læse vores vinguide til retter med disse slags kød.

Frederik Kondrup