Vin-til-svinekoed

Som udgangspunkt går både rødvin og hvidvin godt til svinekød. I bund og grund afhænger det af, hvordan kødet steges – og hvad der serveres af garniture. Generelt for vin til svinekød, skal du dog aldrig gå med en alt for kraftig vin. Og så skal du vælge en vin til svinekød, som ikke modarbejder smagene i den ret du serverer. 

Er du interesseret i at få flere tips til at sammensætte mad og vin, så læs vores blogindlæg om vin til maden her. 

Vin til gris

Først og fremmest er det vigtigt at notere, at svinekød er meget alsidigt. Det kan komme i mange udskæringer – nogle med mere fedt eller mere tørt, end andre. Svinekød findes altså i mange former og farver – alt fra frikadeller, til hamburgerryg og koteletter i fad og flæskesteg. Det har betydning for, hvordan du skal sammensætte vinmenuen til svinekød. Svinekød har en også en let sødme til stedet, som du skal sørge for at spille god med den rette vin.  

Er retten med svin mere fed – og serveres der for eksempel en fed sovs til, så skal du sørge for at balancere med en syrlig vin, som skærer gennem fedmen. Gå også gerne efter en vin med en højere alkoholstyrke. Er maden mere salt, så skal du passe på med rødvinen, da garvesyren heri kan gå ind og give maden en ubehagelig bismag. 

Vin til svinemørbrad

Svinemørbrad kan godt være tørt – derfor skal vinen gerne være mindre tør, da det ellers hurtigt kan blive tørt-på-tørt – den må heller ikke være for kraftig. Her vil en god ledsager være en flaske Pinot Noir fra Bourgogne, hvis frugtagtige fylde og modenhed går godt til svinekød. 

Svinekød kan være røget og saltet, såsom bacon eller saltet skinke, såsom prosciutto, serrano, Ibérico-skinke. Det kan for eksempel være, hvis du serverer de tynde stykker skinke til tapasbordet. Her kalder det salte og tørre i kødet på mousserende vin fra Champagne – eller tør og mineralsk hvidvin, fx Riesling fra Tyskland. 

Vin til grillet svinekød

Bliver kødet grillet, vil det give en mere intens og kraftig smag til kødet – her vil det være godt med en kraftig rødvin. Det kan for eksempel være en oversøisk vin eller en spansk rødvin fra Ribera Del Duero.  Det gælder også, hvis svinet er blevet marineret med kraftige smage, som chili og hvidløg. 

Er svinekødet røget eller grillet, kan du gå efter en vin som er modnet på egetræsfade, som vil fremhæve den røgede og grillede smag i kødet. 

Vin til BBQ-svinekød

Desuden er der en sødme i barbequesauce – eller, hvis du serverer et stykke grillet grisekød med sød remoulade, ketchup eller sennep – så skal du forsøge at finde en vin, der har passende sødme. Dette kan for eksempel være en hvidvin fra Toscana i Italien, hvis vin byder på frugtsødme og bløde tanniner. 

Vin til gryde og simreret med svin

Er der tale om en gryde-eller simreret med svin, som har fået lov at suge saft og kraft i flere timer – det gør også at retten kan tåle en kraftigere rødvin, såsom en Barolo. Hvis du laver braiserede svinekæber, kan du servere den franske Côtes du Rhônes. 

Gå på opdagelse i vores udvalg af vine her hos Vinguruen, og find lige præcis den flaske vin, som du har lyst til at prøve til svinekød – eller drikke den som den er. Skal du i stedet lave en ret med kylling, lam, fisk eller oksekød kan du læse vores vinguide til retter med disse slags kød.

Frederik Kondrup