Der er stor forskel på, hvordan du skal sammensætte en vinmenu, om det gælder kylling eller andet fjerkræ. Kylling er sart og fedtfattigt, hvorimod andekød er mørkere og federe. Vinparringen baseres også på, hvordan kødet er tilberedt – og hvad der serveres af garniture. Læs mere her og bliv klogere på, hvad du skal servere af vin til kylling. 

Generelt kan man sige, at da kylling er et meget magert stykke kød, ledsages den bedst af en frisk hvidvin eller ung rødvin, som spiller godt det delikate kød. Det er altså vigtigt at gå efter en vin, som ikke overdøver kyllingen. 

Find gerne en vin, der hverken er for tør eller sød. Her kan en ung rødvin – fx fra franske Beaujolais eller ung Pinot Noir fra Bourgogne, være et oplagt valg. Du kan også gå efter en god Chardonnay, som er let og elegant. 

Det kommer også an på, hvad kyllingen serveres til. Er det en fed sovs? Så skal du vælge en mere syrlig hvidvin, som kan rense ganen mellem hver bid. 

Er du interesseret i at få flere tips til at sammensætte mad og vin, så læs vores blogindlæg om vin til maden her. 

Vin til grydestegt kylling

Typisk serveres grydestegt kylling med syltede agurker. Derfor skal der gerne en syrlig vin til, som kan hamle op med eddikesyren fra agurkerne. Her går det ikke med en blød og fed hvidvin eller en blød rødvin fra Bourgogne. 

Vin til grillet og barbeque-kylling

Hvis kyllingen marineres med krydderurter, hvidløg – eller barbeque-sovs kan kyllingen godt kalde på en intens og kraftig hvidvin eller rødvin uden for meget garvesyre. For eksempel den spanske rødvin fra Ribera Del Duero.
Grilles eller steges kyllingen, så kalder retten på en fyldig vin med let fedme.  

Vin til fyldig ret med kylling

Serverer du kyllingen – fx en gryderet med mos, bacon, svampe og mørk sovs, så kan du kigge mod en rødvin. Her ville en Pinot Noir igen være et oplagt valg. 

Vin til kylling med asiatisk twist

Serveres kyllingen i en asiatisk eller krydret ret, så gå gerne med en hvidvin, som også byder på en let sødme. Kylling i karry er en velkendt klassiker, som byder på sødme og stærkhed fra karryen. 

Også her er Pinot Noir fra Bourgogne et godt bud,  ligeledes den kraftigere spanske rødvin. Går du med med hvidvin, skal der gerne være spark på smagene med en højere alkoholprocent.

Det kan være, at retten indeholder ingefær og koriander – og så kalder den på en hvidvin med aromatisk dybde, som er let parfumeret, som går godt til den parfumerede koriander.  Fx en tysk Riesling.

Vin til kalkun

Serverer du i stedet kalkun, skal du være opmærksom på at kødet er mere fedtfattigt og lyst, end den lidt federe kylling og den langt federe and. Derfor skal du være endnu mere påpasselig med at sammensætte den med en alt for intens og kraftig vin. Her kunne en fyldig Chardonnay fra Bourgogne være et udmærket valg. Dette gælder også for andet lyst fjerkræ som poussin og vagtel. 

Vin til and og fasan

Er fjerkræet mørkere i farven og er mere kraftig i smagen, for eksempel ved andesteg, er det oplagt at gå med en kraftig rødvin med en relativt høj alkoholprocent. Det kan for eksempel være en italiensk Chianti eller en fransk Rhône.

Det gælder også gås og fasan, blandt andet fordi gås og fasan ofte serveres med det samme tilbehør, som rødkål, brun sovs og kartofler. Her skal du lede efter en vin med tilpas mængde både syre, sødme og alkohol. Serveres anderetten med noget sødt, såsom søde svesker eller appelsinsovs – eller karamelliserede kartofler, så kan retten sagtens parres med en sødere vin.  Skal du i stedet lave en ret med svinekødlamfisk eller oksekød kan du læse vores vinguide til retter med disse slags kød.

Frederik Kondrup