Rødvin og oksekød er et match made in heaven. Der findes mange udskæringer af oksekød, og den helt oplagte rødvin afhænger af den specifikke udskæring – samt hvilket tilbehør, der serveres til kødet.   

Generelt kan man sige at indeholder retten højt indhold af protein, og det gør oksekødsretter, så skal du gå efter en intens og kraftig rødvin med garvesyre og et godt tanninbid. Det vil give vinen og kødet det allerbedste sammenspil. Desuden gælder det, at rødvinen også gerne må have lidt alder. 

Da oksekød ofte ledsages af tyk sauce, skal vinen have tilsvarende saft og kraft til at hamle op med de stærke smage. Og en sidste tommelfingerregel, når du skal finde den perfekte makker til dit oksekød er, at magre udskæringer kalder på en let vin – og fede udskæringer skal have højt tanninindhold og alkoholindhold. Hvis du rammer spot-on med sammensætning af vin og oksekød – jo dybere, og mere sofistikeret bliver oplevelsen. 

Er du interesseret i at få flere tips til at sammensætte mad og vin, så læs vores blogindlæg om vin til maden her. 

Rød bøf – rød vin

Typisk serveres rød bøf som den er – uden intens krydring eller marinade. Da smagene her er meget nøgne, så kan det give mening at gå efter en mere elegant rødvin, som får lov at shine uden at gå tabt i maden.

 Da der også typisk er en fedtmarmorering på en solid steak, vil den kalde på en vin med højt indhold af tannin, som kan rense ganen mellem hver bid. Jo mere fedt der er på kødet, desto mere alkohol skal der være i vinen til at balancere. 

Serveres bøffen med en syrlig bearnaise, kan det være en god idé også at gå efter en frugtig vin med let syren, som kan spille godt med syren i saucen. 

Her kan du passende hive den gode flaske rødvin fra Barolo frem, der har det rigtige tanninbid og kompleksitet til at matche det delikate kød.  Du kan også gå med en elegant fransk rødvin fra Côtes du Rhônes – især hvis du har krydret bøffen godt, eller serverer pebersauce eller peberrodsauce til. 

Rødvin til hakkebøf og hakket oksekød

Skal du finde en god vin til hakkebøffen eller serveringer med hakket oksekød, såsom lasagne eller spaghetti bolognese? Så kan du gå med en forfriskende rødvin, som har noter af frugt. Her kan en ung Chianti fra Toscana være et godt bud. Vinen er uden alt for meget fadlagring og er derfor lidt friskere i smagen. 

Rødvin til boeuf bourguignon og simreretter

Den legendariske franske gryderet boeuf bourguignon går hånd i hånd med den lækre,  franske Bourgogne fra Pinot Noir. Det er oplagt at gå efter en rødvin i Premier Cru’s kvalitet, da du her får den ultimativ kompleksitet, som harmonerer med de komplekse og kraftige smage fra gryderetten. Denne vin har en del mere alder på sig og har både friskhed, men også umami-noter, som kan balancere den tunge gryderet.  

En simreret med oksekød ledsages gerne af en yngre rødvin – fx rødvin fra Beaujolais. Men en kraftigere Barolo kan også gå an, hvis du serverer Osso Buco. 

Vin til kalvekød

Kalvekød er en del lysere i kødet end regulært oksekød. Derfor skal du også tænke på andre vinsammensætninger. Kødet er finere og mere delikat i smagen og det kalder på en elegant,  delikat og vellagret vin med et feminint og let udtryk.

Gå på opdagelse i vores udvalg af vine her hos Vinguruen, og find lige præcis den flaske vin, som går bedst med den oksekødsret, du serverer. Skal du i stedet lave en ret med kyllingsvinekødfisk eller lam kan du læse vores vinguide til retter med disse slags kød.

Frederik Kondrup