Har-du-vin-til-overs-fra-fest

Når man skal købe alkohol og vin til fester, sker det ofte, at man køber en del mere, end der reelt bliver drukket. Det kan være en skam, at skulle til at hælde de dyre – og lækre – dråber ud i vasken. Men fortvivl ej – for du kan sagtens gemme vinen lidt endnu – hvis det gøres korrekt. 

Læs mere her og få fif til at håndtere det vin du har til overs. 

Vins holdbarhed: Hvor længe kan vin holde sig?

Hvis vinflasken er åben, kan den holde sig alt fra 1 døgn til 5 døgn. Så snart vinflasken åbnes, accelereres oxideringen. Det er det, der gør at vinen bliver sur efter et par dage i køleskabet og dermed kan blive sur og udrikkelig. Også friske hvidvine kan sagtens være på køl 4-5 dage efter åbning. 

Især ved rødvinen bør du være opmærksom på, ikke at skænke for mange gange af vinflasken. Den skal gerne have så meget ro som muligt. Som tommelfingerregel, bør du kun servere rødvin over to omgange. 

Nogle vine, særligt de fadlagrede, bliver bedre, hvis de får mulighed for at udvikle sig og ilte i glasset eller i flasken uden prop. Hvis vinen er skabt til at udvikle sig – såsom en kompleks Bordeaux eller Barolo – så kan de godt udvikle sig positivt inden for 2 døgn, også selvom du har sat prop på flasken igen. 

Rødvinen vil allerede på 2. Dagen få en lidt anderledes smag.  Det skyldes blandt andet også, at fadlagrede vine er bedre konserveret.

1. Tip: Duft til vinen

Ligesom med andre mad-og drikkevarer, så kan du også vurdere vinens stand ved at snuse til den. Hvis vinen begynder at lugte meget sur – eller bare udgiver en ubehagelig dunst, som måske minder om eddike – så er det på tide, at hælde vinen ud. Hvis du ikke kan nå at drikke vinen færdig, så kan du med fordel bruge vinresterne i madlavningen. 

2. Tip: Sæt altid den åbnede flaske på køl

Uanset om der er tale om rødvin eller hvidvin, skal den åbne flaske vin på køl. Den åbne vinflaske skal ikke have for meget bevægelse og temperatursvingninger, så det kan være en god idé ikke at placere den i køleskabslågen. 

Når du skal servere rødvinen, så skal du huske at tage den ud af køleskabet lidt før serveringen, sådan at den kan nå at temperere. Nedkølingen sætter nemlig en stopper for oxidationsprocessen. Når du opbevarer vinen i køleskabet, er det også vigtigt, at du sørger for at vinen står oprejst.

Holdbarhed på uåbnet vin

Uåbnet vin har en meget længere levetid, end de åbne. Meget vin lagrer i flere år, før de har nået deres optimale modningstidspunkt. Lagrinspotentialet i vinen fremsættes af tanninerne, strukturen, og mængden af sulfitter i vinen – som også har indflydelse på vinens levetid. 

Hvis vinen er fadlagret – fx på egetræsfade – så forlænges levetiden også. Hvis du har anskaffet dig en “hverdagsvin”, så kan den holde 2-3 år, før den skal åbnes og drikkes. Har du en hvidvin og rosévin, så skal du nyde den inden for 2-3 år. Men nogle af de store topvine, såsom Barolo, Brunello og Bordeaux, kan holde sig op til 25 år. 

Hvor meget vin pr person?

Det er selvfølgelig helt ideelt, at du undgår at spilde vin og have vin til overs fra middag eller fest. Men det kan godt være svært at vurdere, hvordan du skal beregne vinmængden.

 En tommelfingerregel lyder, at du skal regne med at én person kan drikke alt fra en tredjedel til en halv flaske. Tommelfingerreglen er selvfølgelig meget overordnet, og den tager udgangspunkt i en lidt større og vildere fest. Er der tale om en hverdagsaften, behøves ikke mere end et par glas til hver person.

Det kan også give god mening at åbne én flaske vin ad gangen – sådan at du ikke pludselig står med flere åbne flasker, der skal gemmes. 

Skal du finde den perfekte vin til festen?

Ud over at finde frem til den ideelle mængde af vin, skal du også sikre dig, at den vin du serverer, passer til maden. Det kan vi heldigvis være behjælpelige med hos VinGuruen. Du kan gå på opdagelse her og finde inspiration til, hvilken vin du skal servere til festmåltidet. 

Frederik Kondrup