Bergadano Barolo Sarmassa 2013

DKK425,00

I glasset fremstår vinen er intenst rubinrød medorange reflektioner fra den lange fad lagring, klassisk Nebbiolo farve. På næsen er den yderst kompleks med noter af røde frugt især modne røde kirsebær. Den er floral med især rosenblade og en lille snert af marcipan, mandler og kaffe. Vinen fremstår også med tertiære noter af læder og jordede noter. Der er også tydelig noter af sekundære aromaer fra fadlagring, her især vanilie og krydderi.

Smagen er frisk og ligsom næsen meget  kompleks med en god balance. Der er en god syre og et godt, men velintegreret tannin bid. Noterne fra næsen går igen sammen med kirsebærmarmelade og en lille snert af espresso. Den fremstår helt generelt i en meget flot balance med en god struktur. Eftersmagen er meget behagelig og vedholdende.

En vin der godt kan drikkes nu, men som også har et stort yderlige lageringspotentiale. Det anbefales at åbne vinen 1 time før servering og drikke den ved 18 – 20° C.

Den perfekte vin til en god steg, røde bøffer, vildt andet godt modnet kød og modne oste.

På lager

Kategori: Tag:

Beskrivelse

LIDT OM VINEN

Bergadano Barolo Sarmassa 2013 er en dejlig flot, enkeltmarks Barolo  fra vinhuset Bergadano. Druerne kommer fra vinmarken Sarmassa i hjertet af Barolo nemlig kommunen Barolo, hvor huset ejer lige godt en halv hektar. Vinstokken er op til 70 år gammel, hvorfor mængden af druer er ganske beskeden, men kvaliteten er enestående.

Druerne høstes manuelt i små kurve og kun de bedste druer medtages til vineriet. Gæringen er traditionel og foregår på ståltanke, hvor mosten udtrækker tanniner, smagstoffer og farvestoffer fra skallerne (Maceration).  ‘Hatten’ (drueskallerne der flyder til toppen) holdes fugtig ved forsigtigt at pumpe (remontage) vinen fra bunden over hatten flere gange dagligt, hvilket giver en god ekstraktion. Hele gæringsprocessen er temperaturstyret og foregår ved 26-28 ° C i 15 dage.

Vinen undgår en spontan malolaktisk gæring, hvorefter vinen lagres i 24 måneder på italienske botti, italienske fade på 1.800 litre lavet af fransk egetræ. Efterfølgende lagres vinen yderligere 12 måneder på ståltanke inden den flaskes og lagres i yderligere 6 måneder inden den frigives.

LIDT OM VINGÅRDEN

Bergadano er et familiejet Barolo vinhus beliggende i hjertet af Barolo. Husets historie starter i 1974 og drives i dag af sønnen Piercarlo med råd fra den dygtige vinmager Sergio Molino. Bergadano råder over 2,5 hektarer spredt på kommunerne Barolo, Monforte og Novello. Vinhusets flagskip er enkeltmarks Baroloen fra parcellen Sarmassa . Udover parceller beplantet med Nebbiolo, har Bergadano også plantet Barbera vinstokke. Huset fremstiller både deres enkeltmarks Barolo, en Barolo blandet med flere parceller samt en Nebbiolo Langhe og en Barbera d’Alba.

Tilgangen i vinmarken er økologisk, hvorfor der ikke anvendes pesticider eller andre kemikalier. Gødningen består udelukkende af naturlige produkter, ligesom man ønsker at frem biodiversiteten i vinmarkerne. Målet er at lade det gode druemateriale skinne igennem i deres delikate vine. Med de beskedne hektarer, er produktionen helt naturligt begrænset til et par tusinde flasker af hver vin, svarende til et høstudbytte på ca. 3,9 hektoliter pr. hektar. Dette er et klart ønske fra Bergadano selv, da man ønsker at vinplanterne producere gode og modne druer, fremfor en stor volumen.

Udover livet som vinbonde og vinmager, driver Bergadano også et lille og hyggeligt Bed & Breakfast i La Morra.

Bergadano
Via Alba, 26
12060 BAROLO CN, Italien
https://cascinarocca.wordpress.com

Yderligere information

Land

Italien

Område

Piemonte

Underområde

Barolo, Barolo

Drue(r)

Nebbiolo

Producent

Bergadano

Vintype

Rødvin

Årgang

2013

Alkohol

14,50%